La Chișinău va avea loc Primul „Congres moldovenesc” patriotic republican, dedicat împlinirii a 664 de ani a statului moldovenesc și împlinirii a 350 de ani de la nașterea domnitorului Principatului Moldovei, Dmitri Cantemir.
La Chișinău va avea loc Primul „Congres moldovenesc” patriotic republican, dedicat împlinirii a 664 de ani a statului moldovenesc și împlinirii a 350 de ani de la nașterea domnitorului Principatului Moldovei, Dmitri Cantemir

Congresul se desfășoară cu scopul de a discuta situația actuală din republică și dezvoltarea socio-economică a țării, identificarea celor mai semnificative amenințări la adresa statalității moldovenești, precum și analiza perspectivelor strategice de dezvoltare a Moldovei multinaționale în direcția de consolidare a statalităţii şi suveranităţii, neutralităţii și integrităţii teritoriale.

Desfășurarea Primului „Congres Moldovenesc” patriotic republican a fost inițiată de Platforma Publică „Uniunea Populară din Moldova” cu participarea organizațiilor neguvernamentale: Consiliul Public al Moldovei, mișcarea populară „Salvați Moldova!”, Uniunea Internațională a Jurnaliştilor Liberi, mișcarea patriotică „Pro-Moldova”, Societatea istorică și geografică moldovenească, Sindicatul Oamenilor de Poliție din Moldova, Federația Sindicatelor Muncitorilor din Sfera Culturii Fizice, Sportului și Turismului a Republicii Moldova, Uniunea Națională a Studenților și Tineretul Moldovei, Diaspora Moldovei - Organizația Publică Regională Sankt Petersburg pentru Dezvoltarea Culturii Moldovenești „Patria” (“Patria”), clubul de experți „Strategia Moldovei”, centrul media „Eurasia News”, etc.

La „Congres Moldovenesc” sunt învitaţi să participe:
  • Reprezentanți ai societății civile, lideri ai forțelor sociale și politice din Moldova
  • Lideri ai diasporei moldovenești
  • Reprezentanți ai clerului
  • Reprezentanţii misiunilor diplomatice şi reprezentanţilor organizaţiilor internaţionale acreditate în Republica Moldova
  • Lideri ai organizațiilor etnoculturale
  • Reprezentanți ai comunității de afaceri
  • Personalități marcante din cultură, artă, știință și educație
  • Redactori presei naționale și internaționale.
Chestionar pentru cei care doresc să participe la Congresul Moldovenesc în calitate de delegat al poporului:
1359 – anul formării statului moldovenesc.
Oficial, istoria Moldovei ca stat datează din anul 1359. Până atunci, pământurile pe care s-a născut statalitatea viitoarei Moldove se aflau sub stăpânirea coroanei maghiare. În anul 1359, ca urmare a unei răscoale împotriva stăpânirii maghiare, în acest teritoriu a luat naștere un principat moldovenesc independent, condus de Bogdan I, care fusese înainte guvernator al Maramureșului.
Dmitri Cantemir - Domn al Moldovei, om de știință și aliat al lui Petru I
Omul de stat și savantul moldovean și rus Dmitri Cantemir s-a născut la 26 octombrie 1673 în satul moldovean Siliţteni (azi judeţul Vaslui, România) în familia domnitorului Constantin Cantemir, care, la rândul său, descindea dintro familie de cneji tătari din Crimeea Cantemir. În 1693, Dmitri Cantemir a devenit Domn al Principatului Moldovei; se știe și despre statutul său de Kneaz all Rusiei (1711), al Sfântului Imperiu Roman (1723) și Membru al Academiei de Știinţe din Berlin (1714).
Informații de contact:
Tel. (secretariat/media): (+373) 605-853-98

E-mail: info@congresulmoldovenesc.md
Made on
Tilda